Hoe sta je op een juiste manier in een relatie?
Niemand zit te wachten op een relatiebreuk. Allemaal hebben we de intentie iets van de relatie te willen maken. Het uitgangspunt voor een relatie is de liefde die we voor elkaar voelen. Wat is nu de beste manier van in een relatie staan?
In de mens zijn ogen verdwijnt de liefde als diegene die we liefhebben, uit ons leven verdwijnt. Dan is de liefde er niet meer in onze ogen en doet liefde pijn. Dan willen we datgene wat er was en aanvoelde als de ultieme liefde, terug. Daar hebben we zelfs ons leven voor over.
We gaan net zo lang door die liefde terug te willen hebben, dat we onszelf ziek maken. Om er na veel tegenslag achter te komen dat liefde niets te maken heeft met anderen. Dat liefde er altijd al is geweest, we het niet hebben willen zien in het juiste perspectief.
De mens gaat er van uit dat liefde iets te maken heeft met een ander. Dat liefde er niet is, als er geen ander is. Dit is een verkeerd perspectief. Liefde is er altijd, ook als er geen ander is. Jij bent liefde, het zit in jezelf en je kunt het met iemand anders delen. Maar wat doen de meesten? Die delen hun liefde niet, ze geven het compleet weg, omdat ze denken dat dat hoort, dat dat moet, dan houd je onvoorwaardelijk van de ander. Dat is hun perspectief van de liefde.
De bedoeling van de liefde is, eerst lief zijn voor jezelf, begrijpen dat je liefde niet volledig moet weggeven, maar dat je het moet delen en de liefde zich dan kan verdubbelen. Beide partners moeten dit principe begrijpen en toepassen, anders werkt het niet.
Als twee mensen hun liefde compleet weggeven, gaat de relatie niet goed en verdwijnt de liefde op de achtergrond en wordt ingenomen door ruzie, verwijten, innerlijke conflicten. Als van twee mensen een daarvan al zijn liefde weggeeft gebeurt exact hetzelfde. Zie je wat we doen en datgene zoals we het doen, ons niet geeft wat we zo dolgraag willen. De liefde van een ander ontvangen en samen bouwen aan de verdubbeling van de liefde!
Hoe doe je het dan wel goed? Twee personen die veel liefde in zich hebben, en hun leven willen delen, bewaren een gedeelte voor zichzelf en geven een gedeelte weg. Als je dat kunt bewerkstelligen in een relatie, samen, houdt de relatie liefdevol stand. De liefde is immers in balans.
Dan is er namelijk ook sprake van eigenliefde. En vanuit eigenliefde durf je namelijk in de relatie je grenzen aan te geven. Vanuit eigenliefde voor zichzelf en het gedeelte dat de ander aan je geeft, accepteert de ander jouw grenzen. Die heeft namelijk zelf ook een grens aan wat die aan liefde wilt weggeven. Zo maken jullie naar elkaar bespreekbaar waar jouw grenzen liggen, en de ander kan deze accepteren ja of nee. Zo ga je samen bouwen aan de verdubbeling van de liefde.
Echte liefde en liefhebben is dus niet je liefde allemaal weggeven aan een ander, daar komt alleen maar huilen van. Echte liefde en liefhebben is liefde delen en liefde voor jezelf bewaren. Zo voorkom je die breuk en werk je samen aan die liefdevolle relatie.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Je wordt verliefd, maar blijft daarin ook met beide benen op de grond staan. Eigenliefde laat je hiermee zien. Naarmate de tijd verstrijkt kijk je ook eens goed naar de ander zijn gedrag, of je vindt dat het bij je hoort en past. Je wilt immers je leven delen met iemand die het meent, jou serieus neemt, respectvol met je omgaat en woorden omzet in daden. Hiermee laat je ook eigenliefde zien.
Je bent niet bang je grenzen aan te geven, je weet dat dat zelfs een noodzaak is om samen te kunnen bouwen. Je ziet bij de ander dat hij jouw grenzen accepteert en zelfs er iets mee doet. Hiermee laat de ander zien dat hij jou het waard vindt. Op deze manier in een relatie staan geeft voldoening en ja nog steeds geen garantie voor een breuk, want je realiseert je ook dat wat er nu is, over een jaar anders kan zijn. Maar wat er nu is, is goed en mag er van jou blijven. Je leeft tenslotte nu.