Handenvol zorgen
Handenvol zorgen. Elke vinger hangt een zorg aan. Als je elke vinger kritisch zou bekijken, kun je aan elke vinger zo een last hangen. Zo heb je handenvol zorgen. En al die zorgen, zorgen er voor dat jouw leven zorgen vol is. Alsof je handen het leven niet meer kunnen dragen.
Handenvol zorgen
Een zorgeloos leven is een heel mooi gegeven, maar is helaas niemand gegeven. We ontkomen niet aan zorgen. Maar wat als de zorgen de overhand krijgen, of eigenlijk nemen in je leven. Je de last niet meer in je handen kunt dragen. Je handen moe zijn van alles wat ze op moeten lossen, voor hun kiezen krijgen en elke dag opnieuw geconfronteerd worden met al die zorgen.
Zorgen wegen zwaar, zelfs de kleine, allemaal hebben ze invloed op ons gemoedsrust en kunnen ze ons leven zuur maken, zwaar maken, onhandelbaar maken. Dan komen we niet meer uit de zorgen, dan moeten we ons soms overgeven er aan.
Dan steekt de een de kop in het zand en maakt de rekeningen niet meer open. Vertrekt de ander naar het buitenland, in de hoop zo aan de zorgen te ontkomen. Legt de ander zijn zorgen neer op het bord van de ander, in de hoop dat die ze op gaat lossen. Of gaat aan de slag om de zorgen te proberen op te lossen.
De meeste zorgen hebben we over geld. We maken ons zorgen als we elke maand niet kunnen rondkomen. We maken zorgen of we wel onze baan zullen behouden. We maken ons zorgen over onze toekomst, of we wel voldoende zullen hebben. We maken ons druk over ons pensioen of we dat wel zullen krijgen.
De meeste zorgen die de mens heeft zijn allemaal geld gerelateerd. Waarom hebben we eigenlijk het geld in ons leven zo ongelooflijk belangrijk gemaakt, dat we er zoveel zorgen door hebben. Dat het ons handenvol zorgen geeft. Alles is opgehangen aan geld. Net of dat het machtigste is, waar alles om draait.
Het draait in het leven ook allemaal om geld. Alles hangt er mee samen en overheden willen ook dat elk jaar de economie een groei kent. Een economische groei is goed voor het land. Alles hangt in een land op aan de groei van het land.
Gaan we dan niet aan iets voorbij? Is dit wat de mens zelf ook wil, dat de economie groeit en een land meer geld verdient dan een jaar daarvoor? Worden heel veel problemen waar we tegenwoordig tegenaan lopen, hier niet door veroorzaakt?
Is het leven zelf niet zorgeloos en is het systeem wat we ooit zelf hebben bedacht, misschien niet de boosdoener. Wordt het niet eens tijd om het systeem waarin we draaien een keer goed onder de loep te nemen en de nodige veranderingen er in aan te brengen.
Net zoals we gewend zijn te doen op alle andere vlakken. Reorganisatie binnen een bedrijf, afscheid nemen van een partner. Veranderen van baan. Allemaal stappen die we nemen als het systeem waarin jij zelf draait niet meer functioneert.
Moeten we niet eens kijken of er nog sprake is van een goed draaiend systeem, waarin wij als mens in meedraaien en ons nog wel dat leven geeft, wat we nodig hebben. Staan inmiddels niet heel veel seinen op rood, waar we onze kop voor in het zand steken. Denk aan het klimaat, de economische groei. De stikstofcrisis. Weten we het eigenlijk allemaal nog wel, of zijn we net als een individu aan het dweilen met een kraan open.
Is het een idee om rond de tafel te gaan zitten en we een nieuwe opzet maken, een nieuwe matrix waarin de mens meedraait, die ons geen handenvol zorgen geeft. Nu zijn we elke zorg met een lap aan het bedekken en regeringen doen vrolijk mee. We hebben ons eigen systeem te belangrijk gemaakt, en de mens het onderspit in delft, al zolang als de mens leeft. Toch begint het systeem grote scheuren te laten zien, het zal een keer uit zijn voegen barsten en dan, dan moeten we wel iets veranderen.
Begin bij en met jezelf. Door je handen te zien zonder zorgen, het werkt echt, dan ga je krijgen wat je nodig hebt. Er is een kracht, die ben jijzelf die bij machte is, zich van het hele systeem te onttrekken. Des te meer mensen dit gaan beseffen en toepassen, des te meer wordt het huidige systeem ondermijnt. Dan ontstaat er een spirituele golf, waarin de mens met al de liefde die die in zich heeft, centraal komt te staan. Met begrip voor elkaar, de aarde en alles wat leeft. Zo maken we geld niet meer machtig.